دوره آموزش مکاتبهای که دکتر حسین وحیدی فراهم کرده بود عبارت بود از: کتاب، رهنمای آموزش و ترجمه فارسی کتاب، که بهمحض ثبتنام به نشانی زبانآموز ارسال میشد. در اوایل دهه هفتاد دیگر خبری از شور و شوق آموزش مکاتبهای نبود و آزما عملاً کارکردی نداشت.
سال ١٣٧۵ رضا ترابی که خود از زبان آموزان دوره مکاتبهای آموزش اسپرانتو بود با احساس نیاز به دوره آموزش مکاتبهای جدید درصدد تدوین و طراحی دوره جدید آموزش مکاتبهای اسپرانتو برآمد. اگر دکتر وحیدی بهتنهایی و یک تنه دورهِ آموزشی راهاندازی کرده بود اینک تیمی تشکیلشده بود که با تقسیمکار و حسابشده درصدد آموزش مکاتبهای پیگیر و فراگیر بودند.
هسته اولیه تیم عبارت بودند از: رضا ترابی(طراح و نویسنده دوره)، عباس باغستانی(مسئول تدوین و انتشار)، حمزه شفیعی (مسئول اصلی راهنمایی زبان آموزان) که در کوتاهمدتی خانمها منیره فهمی، نازی صولت و سیمین عمرانی به عنوان مربی به این تیم پیوستند.
کتاب آموزشی دوره junulkurso انتخاب شده بود که نسخهای از آن را خانم فهمی به امانت در اختیار قرار داده بودند که با تیراژی محدود تکثیر شده بود و راهنمای تدریس آن توسط رضا ترابی نوشته و تنظیم شده بود.
سیستم آموزشی به این صورت بود که بهمحض ثبتنام علاقهمندان برای آنها پرونده آموزشی تشکیل میشد و یک نفر بهعنوان مربی تعیین میشد تا پیگیر روند زبانآموزی شودو پس از دریافت پرسشهای درس پیشین آنها را مورد تصحیح قرار داده و رفع اشکال میکرد. چنانچه مشکل خاصی نبود به همراه پاسخنامه درس پیشین جزوه آموزشی و پرسشنامه درس جدید برای زبانآموز ارسال میشد و این روند تا پایان دوره ( که بستگی به تلاش و علاقه زبانآموز داشت) ادامه پیدا میکرد.
برای دوره آموزشی تبلیغات مطبوعاتی انجام میشد. طبق توافق قرار شده بود که همه درآمد دوره آمورشی صرف تبلیغات آن شود. تبلیغات بیش از دو سال تداوم داشت و در مجلههای «جوانان امروز»، «اطلاعات هفتگی»، هفتهنامه «مهر»، روزنامه «ابرار»، مجله «دانستنیها»، «دنیای ورزش» و … بهتناوب زمانی و توان مالی حاصل از ثبت نام علاقهمندان دوره آموزشی ادامه پیدا کرد.
از سال ۱۳۷۸ با فراگیر شدن اینترنت در ایران و دسترسی همگانی بدان از استقبال دوره آموزش مکاتبهای بهمرور کاسته شد هرچند تا اوایل دهه هشتاد همچنان این دوره فعال بود و خانم سیمین عمرانی عمده مسئولیت آن را بر عهده داشت.
و چنین بود که با پیدایش آموزش آنلاین اسپرانتو در اینترنت بهویژه سایت بزرگ www.lernu.net و ایجاد امکان آموزش اسپرانتو برای فارسی زبانها عملاً دفتر آموزش مکاتبهای اسپرانتو در سال ۱۳۸۵ بسته شد.
درباره آموزش مکاتبهای اسپرانتو در ایران: دوره دوم
- درباره آموزش مکاتبهای اسپرانتو در ایران: دوره نخست
- آموزش اسپرانتو در دانشگاه علامه طباطبائی