گاهشمار جنبش اسپرانتو در ایران از ۱۳۷۲ تا ۱۳۸۲ که در شماره ۴ مجله پیام سبزاندیشان منتشر شد نسخه منتشر نشده و اندکی متفاوت هم داشت که به علت معذوریتهایی چند، با رتوش همراه شده بود. اینک متن دیگری از آن گزارش که فقط دهه ۱۳۷۰ در آن به صورت تیتر گزارش شده است.
آغاز دههٔ هفتاد شمسی:
- محفلی از اسپرانتیستها در تهران وجود دارد که سر نمایندهٔ انتصابی UEA در ایران سررشتهٔ فعالیتهای آن را در دست دارد. هرگونه فعالیت خارج از این محفل با بایکوت و اتهام مواجه میشود. علیرغم تلاشهای گاه و بیگاه دیگر اسپرانتودان ها، UEA قاطعانه از سر نمایندهٔ انتصابی خود دفاع کرده و گروههای دیگر را به رسمیت نمیشناسد. همهچیز دربارهٔ اسپرانتو در ایران به این محفل ختم میشود.
- در بیست و سوم تیرماه ١٣٧٢ بنیادگذاری سازمان جوانان اسپرانتودان ایران بانام اختصاری IREJO توسط محمدرضا ترابی، عباس باغستانی، جمشید احمدی و عبداله حکیمنژاد با انتشار منشور بنیادگذاران سازمان جوانان اسپرانتودان ایران، اعلام میشود.
- تقاضای عضویت سازمان جوانان اسپرانتودان ایران در مجمع جهانی جوانان اسپرانتودان ١٣٧٢
- انتشار بولتن IREJO از تیرماه ١٣٧٢
- سر نمایندهٔ وقت انجمن جهانی اسپرانتو در ایران با تأسیس سازمان جوانان به شدت ابراز مخالفت میکند+
- برگزاری کلاسهای اسپرانتو در دانشگاه تبریز توسط عبداله حکیمنژاد پاییز ١٣٧٢
- اولین همایش IREJO در تیرماه ۱۳۷۳ در تهران.
- پذیرش سازمان جوانان بهعنوان شاخه کشوری ایران در کنگره پنجاهم جوانان اسپرانتودان در کره جنوبی ۱۳۷۳ در این کنگره حمزه شفیعی بهعنوان نماینده IREJO شرکت میکند.
- دومین همایش سراسری IREJO در آذرماه ۱۳۷۳ در تهران.
- اسپرانتیستهای قدیمی و پیشکسوت IREJO را میپذیرند ۱۳۷۴.
- تشکیل گروه کاری برای ثبت انجمن اسپرانتوی ایران. وزارت کشور توصیه میکند که بهصورت موسسهٔ ثبتشده، فعالیتها انجام شود و از ثبت انجمن خودداری میکند.
- چهارمین همایش سراسری IREJO در نوزدهم امرداد ماه ۱۳۷۴ و انجام اولین انتخابات هیئت رئیسه.
- آغاز همکاری IREJO با استاد عارف آذری برای انتشار فرهنگ جامع اسپرانتو-فارسی.
- کیهان صیادپور در پنجاه و دومین کنگره جهانی جوانان در آلمان بهعنوان نماینده IREJO شرکت میکند و به عضویت کمیته مرکزی TEJO انتخاب میشود ۱۳۷۵.
- با انتشار کاریکاتوری از محمود میربزرگی در شمارهٔ پانزدهم بولتن IREJO موجی از مخالفتها برعلیه IREJO بر پا میشود+.
- سر نماینده و دیگر نمایندگان UEA آن را تهدید به استعفای دستهجمعی در صورت ادامه فعالیتهای IREJO میکنند (اما هرگز این تهدید عملی نشد) UEA دچار تردید در استراتژی دیرپای خود شده است. رضا ترابی به خاطر اتهامات سنگینی که از سوی سرنماینده UEA به او نسبت داده شده است به بالاترین مرجع انجمن جهانی اسپرانتو رسما شکایت کرده و خواهان داوری آنان میشود. سرانجام در یک فرایند پر کش و قوس چهار ساله، انحمن حهانی اسپرانتو در واکنش به موضوع، مجبور به تدوین آییننامهٔ جدیدی در چگونگی پذیرش سرنمایندگی خود میکند و بدین ترتیب ایران طبق آییننامهٔ جدید، فاقد سر نمایندگی میشود چون سر نمایندگان منبعد باید انتخابی باشند و نه انتصابی.
- با اعمال فشار از سوی محفل اسپرانتویی بر مدیریت فرهنگسرای بهمن، فعالیتهای اسپرانتویی در آنجا محدود و سرانجام متوقف میشود (جمعی از اسپرانتیستها مانع فعالیت اسپرانتیستهای دیگر میشوند!).
- ثبت موسسه غیرانتفاعی سبزاندیشان در امرداد ماه ۱۳۷۵ باهدف گسترش و کاربرد زبان اسپرانتو در ایران. هیئت مؤسس عبارتند از: عباس باغستانی، رضا ترابی، عباس خسروآبادی، زهرا کریمی و فریبا نوری مجد.
- بولتن IREJO از شمارهٔ شانزدهم بهعنوان بولتن موسسهٔ غیرانتفاعی سبزاندیشان منتشر میشود!
- IREJO شاخهٔ جوانان سبزاندیشان میشود.
- سبزاندیشان بهعنوان همکار منطقهای انجمن جهانی اسپرانتو در ایران پذیرفته میشود ۱۳۷۵.
- رضا ترابی بهعنوان نمایندهٔ TEJO در دومین همایش جهانی سازمانهای غیردولتی جوانان که در اتریش و در مقر سازمان ملل متحد برگزار میشود شرکت میکند ۱۳۷۵.
- شروع فعالیتهای گسترده IREJO در مراکز فرهنگی از جمله خانههای فرهنگ و فرهنگسراهای تهران ۱۳۷۵.
- راهاندازی دورههای آموزش مکاتبهای اسپرانتو.
- تعداد نمایندگان UEA با ورود افراد جدید دو برابر میشود!
- فریبا نوری مجد تقاضای امتیاز نشریهٔ پیام سبزاندیشان را میکند بهار ۱۳۷۶.
- رضا ترابی با انتخاب اعضای مجمع جهانی جوانان، عضو کمیته مرکزی جوانان اسپرانتودان میشود ۱۳۷۶.
- عباس باغستانی بهعنوان نماینده و عضو کمیته مرکزی TEJO از سوی IREJO معرفی میشود ۱۳۷۶.
- تیرماه ۱۳۷۶ شمارهٔ بیستم بولتن منتشر میشود. این آخرین شمارهٔ بولتن است.
- در پنجاه و سومین کنگره جهانی جوانان اسپرانتودان در ایتالیا رضا ترابی بهعنوان نایب رئیس سازمان جهانی جوانان اسپرانتودان انتخاب میشود. امرداد ماه ۱۳۷۷.
- امرداد ماه ۱۳۷۶. همایش سالانهٔ IREJO در تهران. هیئت رئیسه جدید انتخاب میشود. مسئولیت انتشار بولتن را عباس باغستانی بر عهده میگیرد اما بولتن بعد از آن هرگز منتشر نمیشود.
- راهاندازی دفتر موسسهٔ سبزاندیشان در شهریورماه ۱۳۷۶.
- بنیادگذاری انجمن آموزگاران اسپرانتیست ایران IRLEI. هیئت مؤسس عبارتاند از: حمزه شفیعی، نازی صولت، رضا ترابی، سیمین عمرانی و فریبا نوری مجد.
- پذیرش IRLEI بهعنوان شاخهٔ کشوری اتحادیهٔ بینالمللی آموزگاران اسپرانتو در ایران ۱۳۷۷.
- فعالیتهای سبزاندیشان به علت تعطیلی موقت دفتر، کند میشود ۱۳۷۸.
- هیئت نظارت بر مطبوعات با تقاضای فریبا نوری مجد مبنی بر انتشار فصلنامهٔ دوزبانهٔ فارسی – اسپرانتو به نام پیام سبزاندیشان موافقت میکند. اسفند ۱۳۸۰.
- انتشار اولین شمارهٔ مجلهٔ سبزاندیشان در پاییز ۱۳۸۱.