علیرضا دولتشاهی
در میان گروندگان ایرانی جنبش زبان جهانی اسپرانتو، تاکنون با چهر ه های گوناگونی آشنا شدیم. این چهرهها هریک در عرصههای گوناگونی به فعالیت میپرداختند. این گروه هر چند در عرصه ادبیات نیز گامهایی زدهاند. اما این عرصه، اصلیترین میدان فعالیت آنان نبوده است.
در این نوبت با چهرهای آشنا میشویم که ادبیات عرصه اصلی فعالیت وی به شمار میآمد. گروهی وی را هیچگاه در زمره اسپرانتودانان نشناختهاند، اما بر اساس گزارشی چاپشده از وی، او نه تنها در زمره اسپرانتودانان ایران که در زمره معلمان این زبان به شمار میآید و سابقه تدریس زبان جهانی اسپرانتو در فراسوی مرزهای جغرافیایی ایران در پرونده وی موجود است.
این چهره علی شیرازپور پرتو است که بیشتر به نام ” شین پرتو “ نامدار است. وی متولد سال ۱۲۸۶ خورشیدی در شهر کنگاور است و به سال ۱۳۷۶ در تهران به دیار باقی شتافت. زمانی که او در سمت دیپلمات ایرانی در هند سرگرم خدمت بود از دوستان نزدیک زنده یادان صادق هدایت و بزرگ علوی بود. مقدمات سفر صادق هدایت به آن دیار را فراهم کرد. اما بعدها از هم مشربی با هدایت فاصله گرفت و تا جایی رفت که در رمان ”بیگانهای در بهشت“ به هجو هدایت پرداخت.
شین پرتو در عرصههای گوناگون ادبی گام زده، از رمان گرفته تا نمایش و شعر. او در سال ۱۳۰۹ خورشیدی به انتشار نشریهای ادبی، تاریخی و اجتماعی ”آرمان“ پرداخت. اما انتشار این ماهنامه بیش از ده شماره امکان نیافت. از همراهان وی در انتشار آرمان میتوان به این افراد اشاره کرد: نصراله فلسفی، بدیعالزمان فروزانفر، غلامرضا رشید یاسمی، احمد کسروی، صادق رضازاده مشفق، محمد تقی بهار، محمدضیاء هشترودی.
شین پرتو در مقالهای کوتاه به بیان ارتباطش با جنبش جهانی اسپرانتو پرداخته است. این مقاله کوتاه در واقع به بهانه انتشار چاپ دوم خودآموز اسپرانتو تألیف بهمن شیدانی است و در دیماه سال ۱۳۰۸ خورشیدی در روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده است. از دیگر آثار شین پرتو میتوان به پهلوان زند ، (۱۳۱۲)، بهای عشق (۱۳۲۵)، قهرمان ایرانشهر (۱۳۳۲) چشمه سیماب (۱۳۳۸) اشاره کرد.
بازخوانی مقاله شین پرتو میتواند نقطهای تاریک از ? تاریخ جنبش اسپرانتو در ایران را روشن سازد.
این مقاله در صفحه ۱۵ شماره شانزدهم مجله پیام سبزاندیشان بهار ۱۳۸۵ چاپ شده است.